TIPS 14

Vila dig i form!

Sömn är inte något vi kan ackumulera, man kan inte spara sig till semestern och sova extra timmar för att ta igen missad sömn. Kroppen behöver precis lagom med sömn, optimal sovtid är mellan 7-9 timmar varje natt. Regelbundna sovtider är vad kroppen vill ha för att fungera optimalt.

Det finns många faktorer som kan påverka den negativa förbränningen, dels verkar mindre sömn påverka hungern vilket gör att vi överlag äter mer, över tid så påverkar det vikten naturligtvis. Betyder det till exempel en extra måltid varje dag så gör det stor skillnad. Sömnbrist verkar även påverka vår insulinkänslighet. Detta i kombination med högt intag av kolhydrater betyder viktuppgång.

En teori är också att om kroppen känner av för lite sömn så associerar den det med tuffa tider, historiskt sett hänger för lite sömn ihop med svält eller liknande. Då håller kroppen helt enkelt kvar i fett för att det har potential att ge oss energi längst om det skulle bli tuffa tider.

Hur kan man själv påverka sömnkvaliteten? Råden nedan kan hjälpa:

  • Välj minst två kvällar under arbetsveckan då du går och lägger dig före kl. 22.00.
  • Ökar arbetsmängd eller stress så se till att hålla hårt på 7-9h sömn, det hjälper till att återställa kroppen och därmed öka stresstålighet.
  • Stäng av mobil, tv och dator tidigt någon kväll i veckan, långt före läggdags, helst direkt efter arbetsdagens slut. Sov aldrig med mobilen i sovrummet. Släng ut TV'n, den hör hemma i annat rum.
  • Håll sovrummet kolsvart, kallt och helt tyst.
  • Undvik kaffe och svart te på eftermiddagar och kvällar.
  • Undvik alkohol tills du får bättre sömn, det påverkar sömnkvalitet otroligt mycket.
  • Avsluta dagen med träning alternativt Yoga. För vissa fungerar en lugnare Yogaform bättre än intensiv träning, för andra är ett intensivt styrkepass att föredra. Testa dig fram.

Utöver viktnedgång kan man naturligtvis lägga till en lång lista med fördelar kring bra sömn om generellt välmående och ökad prestation.

 

//Jimmy