TIPS 3
Kör intervallträning varje vecka!

Tittar man sig omkring i gymmet eller motionsspåren så kör fortfarande majoriteten av motionärer uteslutande lågintensiv konditionsidrott. Det är fortfarande så otroligt vanligt att köra samma 5-10km distanser med låg intensitet dag ut och dag in. Det brukar resultera i att utvecklingen uteblir och efter en tid så svalnar intresset. Problemet med långintensiv träning är följande:

Tiden du måste spendera för att uppnå någon som helst förbränning är betydligt längre än en 30-60min promenad. Efter en så kort promenad så har kroppen återhämtat sig direkt när du kommer innanför dörren. Alltså måste man köra betydligt längre tid, alternativt promenera upp och ned för en skidbacke då musklerna måste arbeta lite mer. Det tar tid som de flesta inte har idag.

Endorfiner uppstår när kroppen har producerat mjölksyra och fått arbeta och ta ut sig ordentligt. Utan endorfiner finns tyvärr heller ingen träningsglädje. Det är känslan av endorfiner som man minns så väl och vill uppnå igen och igen. När du kör lågintensiv träning så håller inte den känslan särskilt länge, möjligtvis de första promenaderna eller joggingturerna, men så fort kroppen har anpassat sig till den intensiteten så uteblir den kraftiga endorfinkänslan och välmående.  I det skedet tappar många motivationen att fortsätta.

Variation är ett viktigt ord i träningssammanhang. Så länge du varierar din träning så vänjer inte kroppen sig lätt, och då strävar den alltid efter att bli bättre. Med variation fortsätter känslan av endorfiner. Om du alltid köra samma långa, lågintensiva pass så slutar snart utveckling att ske.

Intensitet är ett till nyckelord som är så otroligt viktigt! Det handlar alltid om att utsätta kroppen för något den inte är van vid, först då finns det en anledning för kroppen att försöka bli bättre till nästa gång den provar samma sak. Prova själv tre träningspass på en vecka, tre helt identiska pass. Den tredje gången kan jag garantera att det går lite lättare, redan då har kroppen börjat svara på stimulansen och börjat att anpassa sig. Det innebär att om ni då fortsätter och kör ett fjärde likadant pass den veckan, redan då blir det inte lika mycket utveckling. Så snabbt går det. Försök att göra något lite bättre varje gång ni tränar!

Intervallträning är alltid stimulerande, det är inte tidskrävande och det innebär alltid en intensitet som ser till att utveckling sker samt att det går väldigt lätt att variera sig. Varje pass kan för en motionär se lite annorlunda ut från det förra. Har du skador kommer de med all sannolikhet att bli bättre eftersom intervall träning inte blir lika slitsamt som att hålla på och nöta mil efter mil flera gånger i veckan. Ett kortare pass med hög intensitet ser till att din förbränning är hög flera dagar efter ditt träningspass, vilket innebär att kroppsfettet effektivt minskar. De som kommer igång med intervallträning ser hur kroppsfettet rasar samtidigt som energin och träningsglädjen ökar!

Intervallträning kan utföras på vilken konditionsmaskin eller i vilken konditionsidrott som helst, spelar ingen roll om du åker längdskidor, kör crosstrainer, springer på band eller cyklar.

För att maximera förbränning så rekommenderar jag minst ett intensivt intervallpass per vecka. Variera mellan följande till att börja med, öka hastighet/intensitet varje vecka:

Öka hastighet under 1 minut följt av 1 minuts vila. Under den intensiva minuten ökar ni så pass mycket att ni precis klarar av att slutföra. Sedan går ni 1 minut. Upprepa detta 6 gånger. Känns det lätt så ökar ni intensiteten nästa gång.

Kör ett pass i en brant backe alternativt löpband med lutning. Spring eller åk skidor uppför så explosivt och snabbt du kan, kör sedan lugnt ner igen och upprepa 6 gånger. Nästa vecka när du provar samma pass igen så upprepar du backen 7 gånger med lite extra kraft.

Lycka till!