TIPS 4
Sätt SMARTA målsättningar
Att ha en tydlig och motiverande målsättning är ett väldigt kraftfullt verktyg!

Problemet just denna tid på året är att många motionärer har alldeles för höga ambitioner vad gäller träning och kost (blandat med dåligt samvete) och går ut för hårt i början. Ofta i kombination med att man tränar och äter helt planlöst. Man vill göra stora förändringar, riktigt hur stora har man inte bestämt sig för men för att uppnå det borde man kanske fasta och träna varje dag? Det brukat resultera i en skada eller tappat intresse på kort tid. Vi måste bestämma oss för vad vi vill uppnå över en tid som är realistisk så att vi har något att fokusera på om det en dag tar emot lite att gå till gymmet eller om sötsuget ökar.

Nuläget
Först och främst tar du reda på vart du står i nuläget, hur är den fysiska formen? Här ska du mäta det du helst vill förändra eller förbättra. Det kan vara midjemåttet, din kroppsfett, blodtryck eller hur snabbt du springer 5 km på ett löpband. Eller något annat som du känner är betydelsefullt och som du faktiskt kommer att bry dig om att förändra. Mål som - "min sambo vill att jag minskar mitt midjemått" har inte fungerat för så många. Det måste vara något som DU vill.

Mät alltså vart du står nu och skriv ner det klart och tydligt.

Målet
Sedan måste du fundera på vart du vill nå. Att bara ha "viktnedgång" som mål har heller aldrig fungerat för någon, för det är ingen som vet vad det betyder. Är det 5kg vi pratar eller 50kg? Det är inte motiverande att ha ett otydligt mål, man får lätt känslan av hopplöshet samtidigt som det inte går att uppnå eller fokusera på. Hade det varit 5kg hade du fokuserat på 5kg och inte på viktnedgång, det är skillnad.

När du bestämt dig vart du är på väg så ta även beslutet hur lång tid du vill att det ska ta att nå detta mål. Pratar vi februari 2013 eller 2014? Återigen, ett otydligt mål utan en specifik tidpunkt betyder oftast att det går att den lägga den målsättningen på hyllan ett tag och kanske komma tillbaka senare (typ januari 2014). Ett specifikt mål skulle alltså kunna vara - du vill minska 10cm runt midjan innan sista februari 2013.

Sedan får man fundera, hur realistiskt kändes det målet, 10 cm är det ens möjligt? Hur mycket är jag beredd att offra för att nå detta mål? Om du då känner att du är beredd att göra vad som helst för att nå det målet, då är det rätt för dig. Om du känner innerst inne att du nog kommer att äta bröd och att det inte är värt att inte få dricka några öl på helgen då är du helt fel ute.

Utvärdering
När du har bestämt dig för en specifik tidpunkt får du även bestämma dig för hur ofta du ska utvärdera. Ingen behöver t.ex. mäta sin vikt eller kroppsfett varje dag. Beroende på hur långt fram du satt ditt mål, högst en gång per vecka. Har du satt ditt mål flera månader fram i tiden så mät inte oftare än en gång i månaden. Samma sak gäller träningsmål, man måste se till att man håller sig på banan men mät en gång per månad, det räcker. Om man mäter och förväntar sig resultat varje dag, då blir man lätt besviken.

När du har bestämt dig och skrivit ner ditt tydliga mål så håll dig till det, lägg fram texten så att du ser det du har skrivit. Låt sedan ingen utomstående påverka ditt mål eller dina val negativt, eller ta fel beslut åt dig (t.ex. beställa snabbmat eller lura ut dig på krogen).

Ett mål måste vara SMART - Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt! Med dessa enkla tips så ökar din chans att göra förändring och nå dit du vill.

 //Jimmy