Extravaganza malin & karin
Malin & Karin, två tjejer som bestämt sig

Enligt Livsmedelsverket är idag hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta. Förutom att många upplever sin vikt som ett problem som har med utseendet att göra kan även fetma öka risken för att man ska drabbas av olika sjukdomar. Idag ser vi att allt fler tar tag i sin situation och verkligen bestämmer sig för att göra något åt den. Två som gjort precis just det är Karin Abrahamsson och hennes systerdotter Malin Patomella som i mars anmälde sig till Inpuls populära viktminskningsprogram Xtravaganza. Resultatet lät inte vänta på sig, efter 3 månader hade de tappat hela 15 kg var och detta trots att de inte valde det mest intensiva upplägget.

Vad var det som fick er att ta steget?

K: En kväll när jag vägde mig och såg resultatet så kände jag att det bara går åt fel håll och att jag var tvungen att ta tag i problemet. Tidigare hade jag sett mina arbetskollegors positiva resultat av Xtravaganza och hur glada och nöjda de var och då tänkte jag att om de kan få så bra resultat på så kort tid, så kan jag också. Och på den vägen är det.

M: Karin ville ha någon med sig och lyckades övertala mig att hänga på. Det gjorde jag och det är jag glad för idag.

Har det varit tufft?

K: Ibland. Framför allt första veckan på soppor. Men det är bara att bestämma sig. Men utan gruppträ arna här och den mentala träningen hade jag aldrig xat det här. Just den mentala biten ska inte underskattas, den är extremt viktig. Alla tror att Xtravaganza bara handlar om soppor men det är så mycket mer än så.

M: Till och från, det har gått i vågor. Att bara äta soppor i tre veckor var lite tu . På grund av att jag inte tål komjölkprotein kunde jag bara äta pulversopporna mer än dessa veckor så vi gick båda över på det som kallas "halvfart" efter det. Många äter ju sopporna i upp till tio veckor. Fast jag har gått ner mer när jag ätit vanlig mat på halvfart än vad jag gjorde med sopporna.

Hur känns det idag?

K: Jättebra. Dels att man är betydligt lättare och dels att höra alla positiva kommentarer från folk runt omkring.

M: Suveränt, det är stor skillnad jämfört med innan. Allt har blivit lättare; vardagen, jobbet, ja allt. Att man sen får höra alla trevliga kommentarer om att man gått ner i vikt samt om att man ser mycket gladare ut gör ju inte saken sämre.

Vad tror ni att gruppen betyder för resultatet?

K: Jättestor. Den pushar en hela tiden i rätt riktning.

M: Otroligt mycket. Vi har ha våra gruppmöten på torsdagar och man har aldrig varit så sporrad som på fredagen. Det är oerhört givande att få göra det här tillsammans med andra i samma situation.

Har ni något råd till andra som vill gå ner i vikt?

K: Testa Xtravaganza, det fungerar verkligen. Och framför allt, var inte rädd för att gå med. Själv var jag skeptiskt till att gå till Inpuls eftersom jag trodde att det mest var träningsfreak där men jag hade fel, där finns alla sorters människor, även de som är i samma sits som du själv.

M: Testa Xtravaganza, helt klart. Det finns även speciella träningspass för Xtravaganzamedlemmarna och det är jättebra. Ett tips är att ta med en kompis för tillsammans blir det enklare genom att man hela tiden kan sporra varandra.